właściwości soi

Ziarna soi zawierają 34% pełnowartościowych białek podczas gdy polędwica wołowa jedynie 20%. Ponadto soja zawiera dużo błonnika tak ważnego dla właściwej przemiany materii, 18 % tłuszczów łatwych do strawienia, mnóstwo witaminy E, witaminę H czyli biotynę oraz dużo witamin z grupy B. Jednocześnie jest potężnym skupiskiem potasu, wapnia, magnezu, fosforu, żelaza i cynku. Jest obfitym źródłem energii zawierając ponad 4000 kcal w jednym kilogramie, lecz nie tuczy, gdyż nie zawiera skrobi. Białko zawarte w soi nie powoduje uczulenia (skaza białkowa), gdyż nie posiada laktozy. Soja nie posiada kazeiny, która występuje w mleku krowim. To właśnie kazeina odpowiada za wszystkie choroby związane z oddychaniem, a więc choroby płuc, astmę, katary oraz choroby gardła.

Soja jest tą rośliną, która może zapewnić nam lepsze i dłuższe życie. Obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi w krótkim czasie, chroniąc organizm przed zawałem serca i cukrzycą. Redukując tłuszcze odtruwa organizm. Ponieważ jest głównym źródłem witaminy E zapobiega przedwczesnemu starzeniu się. Zawarta w soi lecytyna poprawia stan umysłowy organizmu, obniża stresy związane z nauką, poprawia pamięć i podwaja koncentrację. Systematyczne spożywanie soi łagodzi lub całkowicie likwiduje dokuczliwe objawy klimakterium. U mężczyzn soja leczy prostatę. Znajdująca się w soi genisteina wstrzymuje rozwój raka, gdyż skutecznie zapobiega w dostarczaniu pożywienia komórkom nowotworowym.

Ponieważ po spożyciu soi genisteina w organizmie utrzymuje się około 36 godzin, dlatego efekty są wówczas jeżeli spożywanie wyrobów na bazie soi jest w miarę systematyczne. Soja nie zawiera glutenu, który zawarty jest w mące dlatego jest zalecana dla osób na diecie bezglutenowej. Przy odżywianiu się dietą sojową nie występuje niedobór koniecznych aminokwasów ponieważ soja je posiada. Ze względu na wyjątkowe właściwości tej cudownej rośliny nie powinno zabraknąć jej w żadnym gospodarstwie domowym. Ponieważ zawsze lepiej jest zapobiegać chorobom niż je leczyć dlatego należałoby wprowadzić do żywienia zmiany tj. powinno się na szeroką skalę zacząć spożywać soję i jej przetwory. Wyroby firmy "Rumix Prosoya" produkowane są takim sposobem, że odnosi się wrażenie jakoby wyprodukowane były we własnej kuchni.